Αντίπαλος μας ήταν το στίγμα της ψυχικής νόσου!

Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χίου

Με μια ξεχωριστή πρωτοβουλία γιόρτασε η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χίου του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου, την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

Την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021, η γυναικεία ομάδα του Α.Σ. «ΑΙΓΕΑΣ», που συμμετέχει στην Α2 κατηγορία αναμετρήθηκε με τη Μικτή Γυναικεία Ομάδα Μπάσκετ Χίου στο Κλειστό Γυμναστήριο Χίου, σε φιλικό αγώνα, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Μοναδικός σκοπός ήταν να «νικήσει» η ενημέρωση για θέματα ψυχικής υγείας.

Ο σκοπός επετεύχθη! Οι δύο ομάδες έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και φορώντας τα μπλουζάκια με το μήνυμα «Αγώνας Ψυχής» φώναξαν δυνατά ότι οι ψυχικές δυσκολίες δεν είναι σπάνιες ,δεν είναι ανίατες, δεν είναι κολλητικές και οι άνθρωποι που νοσούν από αυτές δεν είναι επικίνδυνοι.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας είχε ως θέμα της την "Ψυχική Υγεία σε έναν Κόσμο Ανισοτήτων". Σκοπός είναι να προβληθούν και στη συνέχεια να υιοθετηθούν συγκεκριμένες πολιτικές αντιμετώπισης εκείνων των παραγόντων που συμβάλλουν στις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες επιβαρύνοντας και την ψυχική υγεία. Τέτοιοι παράγοντες, μεταξύ άλλων, είναι το φύλο, οι φυλετικές και εθνοτικές διακρίσεις, η απώλεια εισοδήματος και η ανεργία, η μετανάστευση και η προσφυγιά, καθώς και οι διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. Η πανδημία από τον COVID-19 με τις υγειονομικές, κοινωνικές και οικονομικές της συνέπειες επιδείνωσε αυτές τις ανισότητες καθιστώντας συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού πιο ευάλωτες στις ψυχικές επιπτώσεις της.

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι πιο κοινά απ’ όσο νομίζουμε. Ο καθένας από εμάς μπορεί να βοηθήσει να τερματιστεί το στίγμα και οι διακρίσεις σε βάρος ατόμων που έρχονται αντιμέτωπα με ψυχοκοινωνικά ζητήματα.

Ευχαριστούμε τη γυναικεία ομάδα του Α.Σ. Αιγέας Χίου και τη Μικτή Γυναικεία Ομάδα Μπάσκετ Χίου που συνέβαλαν στην προσπάθεια του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου, να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινωνία για την σημασία της φροντίδας της ψυχικής μας υγείας.

Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χίου – Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, τηλ 2271020000(εσωτ. 2), www.kpechios.org

 

Δείτε εδώ το ρεπορτάζ της ΠΑΤΡΙΔΑ XIOY

Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ΠΟΛΙΤΗ ΧΙΟΥ

 

Εκτύπωση