Τα Νέα μας

Δελτίο Τύπου_3η διεθνή συνάντηση IPAT

Στις 16 και 17 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η 3η διακρατική συνάντηση των εταίρων του έργου IPAT - Integrative Parents’ Autism Training.

 

ScreenHunter 154

 

Η συνάντηση, που αρχικά είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην πόλη Burgos της Ισπανίας, έλαβε μέρος διαδικτυακά εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών που επιβάλλει η συνεχιζόμενη πανδημία.

Tο έργο IPAT (Ipatprojecteu) χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus + και στοχεύει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το ρόλο και τη σημασία της κατάρτισης των γονέων εστιασμένη στις ανάγκες ατόμων με αυτισμό. Το έργο πραγματοποιείται με τη συμμετοχή τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών που εκπροσωπούνται από πέντε οργανισμούς: το Κέντρο Παιδιού Και Εφήβου (συντονιστής έργου), τo Ελληνικό Δίκτυο Φροντιστών Επιόνη, το Πανεπιστήμιο Gaziantep της Τουρκίας, το Controvento Catania της Ιταλίας και το Asociación Autismo Burgos της Ισπανίας.

Οι Ισπανοί οικοδεσπότες της συνάντησης, από τον Οργανισμό Autismo Burgos, παρουσίασαν στους συμμετέχοντες τις στρατηγικές, τα ερευνητικά εργαλεία και τις δραστηριότητες του φορέα τους. Από τις υπηρεσίες εργασιακής απασχόλησης έως τη χρήση της τεχνολογίας σε ερευνητικές δραστηριότητες, το Autismo Burgos βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στην υποστήριξη των ατόμων με αυτισμό και των φροντιστών τους.

Η πρώτη συνεδρία με επικεφαλής το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, συντονιστή του έργου, επικεντρώθηκε στην ανασκόπηση του υλικού των οκτώ θεματικών που αποτελούν τις ενότητες του IPAT και αυτές είναι:

1. Τι είναι ο αυτισμός;
2. Θεραπευτικές προσέγγισεις.
3. Η Βιωμένη εμπειρία της οικογένειας.
4. Η αλληλεπίδραση του γονέα με το παιδί.
5. Κοινωνική ένταξη και αυτονομία.
6. Εφηβεία και ενηλικίωση
7. Νομικά ζητήματα και δικαιώματα
8. Πρόσθετη πρακτική καθοδήγηση


Παράλληλα παρουσιάστηκε από το Autismo Burgos ο σχεδιασμός για την διαδικτυακή πλατφόρμα όπου οι γονείς παιδιών με αυτισμό θα μπορούν να παρακολουθήσουν μια ψηφιακή αυτοεκπαίδευση. Ανάμεσα στις διαθέσιμες πλατφόρμες, το Moodle φάνηκε να ξεχωρίζει ως η πιο κατάλληλη για αυτή τη μορφή εκπαίδευσης και την επίτευξη του στόχου της. Επιπλέον, είναι μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες ηλεκτρονικής μάθησης. Η ψηφιακή εκπαίδευση θα βασίζεται στις ενότητες του IPAT με την προσθήκη ορισμένων χαρακτηριστικών που θα διευκολύνουν την αυτο-ρυθμιστική πορεία μάθησης.

Τη δεύτερη ημέρα της διακρατικής διαδικτυακής συνάντησης IPAT, οι οργανισμοί-εταίροι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οπτικό υλικό με τις δραστηριότητες στο Autismo Burgos με ιδιαίτερη έμφαση στο Πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου Miranda, με στόχο την έγκαιρη αναγνώριση του αυτισμού σε παιδιά και δύο στρατηγικές παρέμβασης που εφαρμόζει το Miranda Foundation όπως το IMPACT+ PACT.

Παράλληλα, η καλεσμένη στη συνάντηση Noor Seghers από το Πανεπιστήμιο του Leuven, παρουσίασε το έργο Magenta που συντονίζει, περιγράφοντας παραδείγματα υποστηρικτικών πρακτικών δραστηριοτήτων στη συνεργασία με γονείς παιδιών με αυτισμό ή άλλες αναπτυξιακές δυσκολίες. Το έργο έχει δημιουργήσει μια πολύ πρακτική και χρήσιμη εργαλειοθήκη με στόχο την υποστήριξη γονέων παιδιών με αυτισμό και άλλες αναπτυξιακές δυσκολίες και την αντιμετώπιση των καθημερινών προκλήσεων.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τον προγραμματισμό των επόμενων βημάτων του έργου IPAT. Το σημαντικότερο επόμενο βήμα είναι η παράδοση του εκπαιδευτικού εργαλείου, τον Φεβρουάριο του 2022, το οποίο θα υλοποιηθεί πιλοτικά στις τεσσερις χώρες-εταίρους του έργου, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Τουρκία, έως τον Ιούνιο 2022, με τη συμμετοχή 64 συνολικά γονέων παιδιών με αυτισμό.

 ScreenHunter 153

Εκτύπωση